Pri havárii vrtuľníka v Afganistane zahynulo päť vojakov ISAF

12.03.2013 Celý región

Kábul (TASR) - Najmenej päť členov Medzinárodných bezpečnostných podporných síl (ISAF) pod vedením Severoatlantickej aliancie (NATO) v pondelok prišlo o život pri havárii vrtuľníka na juhu Afganistanu. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na správu NATO.
Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa. "Momentálne zisťujeme, čo spôsobilo haváriu. Nepriateľský útok však môžeme predbežne vylúčiť," uviedla NATO vo svojom stanovisku, v ktorom sa nehovorí ani o národnostiach obetí, hoci väčšinu kontingentu v danej oblasti tvoria britské, americké a austrálske jednotky.
Havária sa stala v ten istý deň ako i takzvaný vnútorný útok, pri ktorom osoba oblečená v uniforme afganskej armády zastrelila v nepokojnom regióne na východe krajiny dvoch amerických vojakov a piatich miestnych príslušníkov polície. Stalo sa tak deň po tom, ako Afganci stanovili špeciálnym jednotkám USA, aby sa stiahli z provincie Vardak.
Minister poprel Karzajove obvinenia, že Američania a Taliban spoločne pracujú na preukázaní toho, že násilie v krajine sa zhorší, ak väčšina koaličných vojsk opustí Afganistan. Obvinenia boli zatiaľ poslednými v množstve sporov, ktoré narušili vzťahy medzi oboma štátmi.
 

Vyberte región